Column stikstof

Het meest gebruikte woord van de afgelopen tijd is volgens mij stikstof. Maar al te vaak in een context waaruit blijkt dat er geen enkele vorm van kennis over het stofje, het effect en het ontstaan ervan. Zorgwekkend, niet in de laatste plaats omdat het beleid wat op veel van deze maar al te vaak nutteloze context word afgestemd nog nuttelozer is dan deze context zelf.

Maar toen zat ik ineens samen met een collega bij een ‘innovatiemiddag varkenshouderij’ waar maar liefst veertig mensen aanwezig waren die allemaal een idee hadden over hoe we emissies konden reduceren. Varkenshouders, ontwikkelaars, uitvinders, bedrijven, enzovoort. Ik was onder de indruk. Al deze partijen wisten hoe ze op hun vakgebied de emissies in de praktijk konden terugbrengen, en allemaal stonden ze te popelen om er in praktijk mee aan de slag te gaan. Ook wij zaten er met een innovatief beluchting systeem voor mest alsmede een nieuwe indamp-techniek voor mest. We mochten ‘speed-daten’, 3 minuten met mekaar in gesprek om te kijken waar we mekaar konden helpen of ondersteunen. Er was geen overheidsinstantie aanwezig. En al helemaal geen politici.

Maar de rode draad die deze middag door het zaaltje liep was dat de meesten tegen een soort glazen wand liepen. Het stalconcept waarbij varkens kunnen wroeten kreeg geen emissiefactor, een nieuw type vloer mocht wel gebouwd worden maar dan alleen met een gangbare luchtwasser, een innovatie op het gebied van ammoniak uitstoot beperken met een techniek uit de gezondheidszorg mag alleen worden getest op een manier in combinatie met een oude techniek, en ons nieuwe lucht-mix-systeem vind in Brabant niet eens een luisterend oor ‘omdat ze al eens een lucht-mix-systeem hebben bekeken’, laat staan dat we al een RAV erkenning krijgen (kunt u mij uitleggen waarom elk nieuw betonvloertje met een ander ribbeltje wel een RAV nummer krijgt?).

Ik was blij verrast dat er zo extreem veel initiatieven waren, niet omdat we met z’n allen vinden dat we ons aan de regeltjes moeten houden, maar omdat iedereen dusdanig enthousiast is over z’n eigen innovatie dat ze er voor strijden, dat ze weten dat het dierlijke productiesysteem beter kan. Met die spirit en instelling is onze Nederlandse veehouderij sector zo ver gekomen, en gaan we nog veel verder komen. Of we nou een luisterend oor krijgen of niet…