Door Anco Osinga

Floating Farm mestscheider

Velen van u zullen er al wel wat over hebben gehoord of gelezen: de bouw van de eerste zelfvoorzienende drijvende boerderij van de wereld in de Merwehaven te Rotterdam. Drijfmesttechniek zal straks onderdeel gaan worden van dit bijzondere initiatief!

Mest opslaan

In januari van dit jaar werden we benaderd door de initiatiefnemers van de Floating Farm met de vraag of wij met hun mee konden denken over bewerking en verwerking van hun mest. De grote uitdaging van de Floating Farm op gebied van mest is namelijk dat het geen échte mestopslag heeft. Een mestscheider zou hier dé oplossing bieden: een mestrobot verzamelt de drijfmest en brengt het naar de aanvoer van de scheider. Op deze manier is de aanvoer van mest vrij constant en kan de Keydollar Dry Bed mestscheider de mest gemakkelijk bewerken.

“De Floating Farm heeft geen échte mestopslag.”

De dikke fractie wordt straks gebruikt als boxstrooisel en compostmateriaal en de dunne fractie wordt verzameld in een kleine opslag. Uiteindelijk wordt deze dunne fractie weer gebruikt als voedingsstof voor planten.

Floating Farm mestrobot

De mestrobot verzamelt de mest in de stal en brengt het naar de aanvoer van de mestscheider

Circulaire wijze

De Floating Farm in Rotterdam is nog in aanbouw, maar naar verwachting komen de 40 melkkoeien eind dit jaar in de afgebouwde drijvende stal en vanaf dat moment zal er eigen boxstrooisel geproduceerd worden. De boerderij gaat de stad voorzien van dagverse zuivel dat op diervriendelijke en circulaire wijze wordt geproduceerd. Bij deze bedrijfskoers past onze mestscheider natuurlijk perfect.

Ook biedt De Floating Farm een goede mogelijkheid voor kinderen, toeristen en andere belangstellenden om meer te leren over de Nederlandse melkveehouderij. En vooral dat laatste is iets waar wij ons bij Drijfmesttechniek graag bij aansluiten.

Vertegenwoordiger Drijfmesttechniek

Anco Osinga

Specialist mestscheiding, mix- en pomptechniek

Anco is verantwoordelijk voor de industrie- en biogassector. Hij heeft de meest uiteenlopende projecten waarbij hij o.a. buiten de agrarische sector onderzoekt hoe onze mestscheiders daar kunnen worden ingezet. Ook de biogassector kent voor hem geen geheimen.