Mestscheider Keydollar

Mestscheiden 2.0 bij Jongerius Plant

Het grootste gedeelte van onze Dry Bed-klanten gebruikt de dikke fractie als boxstrooisel en de dunne fractie om het land mee te bemesten en/of voor afzet. Het bekende verhaal voor velen. Maar in sommige gevallen gaat het anders. Neem plantenkwekerij Jongerius Plant in Houten. Sinds november 2017 gebruiken zij een Dry Bed-mestscheider. Uiteraard niet om boxen te strooien of om uit te rijden over het land, maar om hun biologische planten mee te bemesten. Hiervoor gebruiken zij de ‘overgebleven’ dunne fractie die ze vermengen met water. Het familiebedrijf heeft vaste biologische varkenshouderijen bij wie ze de mest ophalen.

En nu zult u misschien denken: Dat kan toch veel gemakkelijker door alleen de dunne fractie op te halen bij die biologische boeren? Dat vond de plantenkwekerij eerder ook. Zij regelden het eerst middels een externe partij die bij de boeren op locatie de mest scheidde en vervolgens werd de dunne fractie naar Jongerius Plant vervoerd. Dit bleek toch wat omslachtig te zijn, dus werd er een eigen mestscheider in het bedrijf gehaald. Nu heeft Jongerius Plant alles in eigen hand.

Met twee grote mestsilo’s en bijgeleverde pompen, staat de Dry Bed mestscheider nu geïnstalleerd op een nette bunker. De dunne fractie wordt direct via slangen naar de juiste plek op het bedrijf afgevoerd, maar de dikke fractie heeft nog geen eindbestemming. Dit product is voor de kwekerij veel minder waardevol dan de geconcentreerde dunne fractie die boordevol voedzame stoffen zit. Zo blijkt maar weer dat mest waardevol is in welke vorm dan ook.

Keydollar Mestscheider Jongerius Plant

Keydollar mestscheider Jongerius Plant

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *