Koekvorming op mest: vervelend en gevaarlijk

Het mixen van mest is nog steeds niet zonder risico’s.  Tijdens gekelderde mestopslag ontstaan schadelijke gassen die vrij kunnen komen bij de bewerking er van. Deze bewerking komen we niet onder uit. Mest moet worden gemixt en moet worden verpompt. Hierdoor brengt iedere mestkelder een potentieel gevaar met zich mee.

Vaker en langdurig mixen de oplossing

Het vaker en langdurig mixen van mest om er zo voor te zorgen dat er minder gassen ontstaan, werkt meestal niet. Vaak verhoogt het alleen maar het risico op verspreiding van giftige gassen. Dit komt omdat opnieuw ontstane koekvorming nog vaker wordt opengebroken waardoor opgehoopte mestgassen ontsnappen.

Waarom wordt dit dan wel gedaan?

Voor andere bewerkingen als pompen of mest-scheiden is het van belang dat mest homogeen blijft en het liefst zonder koekvorming. Vaker en langdurig mixen kan hierbij helpen. Echter worden hiermee de risico’s op verspreiding van giftige gassen vergroot.

Koekvorming de boosdoener?

Eigenlijk kunnen we stellen dat koekvorming de boosdoener is. Deze geeft gassen de kans om zichzelf op te hopen tot schadelijke of zelfs dodelijke concentraties. Deze koekvorming mag dus eigenlijk geen kans worden gegeven om te ontstaan.

Wanneer problemen met koekvorming?

Problemen met koekvorming zien wij vaak ontstaan vanuit de putconstructies. Mestgangen die van breed naar smal lopen, dwarsliggers waar de koek op dood loopt, doodlopende stukken, het zijn allemaal voorbeelden van keldergedeeltes waar een mestmixer weinig uit kan halen tegen koekvorming. Op deze plaatsen kan een mixer de koek hoogstens breken, met al de mogelijke gevolgen van dien.

Geef koekvorming geen kans!

Een goed begin is het halve werk; begin in ieder geval tijdig met mixen zodat u preventief koekvorming voorkomt. Daarnaast is dagelijks en kortstondig mixen volgens ons de beste manier om mest op een veilige manier homogeen te houden. Hier zijn dagelijks maar een paar minuten voor nodig omdat de mest simpelweg niet meer de kans krijgt om te ontmengen. Echter is dit alleen goed haalbaar met elektrische mixers. Deze zijn niet afhankelijk van tractoren of arbeidstijd. Dit neemt niet weg dat een moeilijk te mixen mestput altijd een hele uitdaging blijft.

elektrische mestmixer mestkelder drijfmesttechniekTips bij nieuwbouw

Bij nieuwbouw is het belangrijk om de putconstructie op een zo goed mogelijke manier in te richten. Nu kan het nog! Denk bijvoorbeeld aan de afmetingen van de gangen, de mixroutes en de positie van de mixers zelf. Zo raden wij vaak aan om mixers te verdiepen zoals hier afgebeeld. Onze grootste tip is daarom ook: laat u altijd adviseren tijdens de ontwerpfase van het puttenplan! Mestkelders zijn naderhand lastig tot niet meer aan te passen.

 

Mocht u problemen ondervinden met koekvorming of heeft u nieuwbouwplannen neem dan zeker eens contact met ons op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *