koe meer melk

Meer melkproductie met het juiste boxstrooisel

Een gezonde koe levert meer melk op. Met het juiste boxstrooisel, produceer je structureel meer melk per koe.

Koeien die opstaan vanuit de ligbox, gebruiken hun voorste knieën om overeind de komen. Wanneer de koe met haar volle gewicht op hard beton steunt, kan dit dus beschadigingen opleveren aan de voorpoten. Met een comfortabel ligbed van boxstrooisel kun je deze beschadigingen voorkomen.

Boxstrooisel kun je natuurlijk kopen, maar je kunt het natuurlijk ook zelf maken. Met een zacht ligbed, gemaakt van gescheiden mest uit de eigen mestkelder, heb je altijd voldoende strooisel op voorraad. Hiervoor gebruik je een mestscheider, een éénmalige investering die zich terugverdient omdat je meer melk produceert.

Zo helpt een mestscheider je aan meer melk per koe:

Minder stress

Beschadigde knieën zorgen voor ontstekingen. Door de lichamelijke stress kan de koe minder melk gaan geven.

Minder antibioticakuren

Koeien met gevaarlijke ontstekingen krijgen antibiotica, waardoor de melk waardeloos wordt. Voorkom je structureel het aantal ontstoken knieën, dan ga je ook structureel minder melk weggooien.

Duidelijkheid over wat het kost

Een mestscheider is een éénmalige aanschaf die daarna jaarlijks wordt afgeschreven. Na de aanschaf van de mestscheider heb je alleen nog maar kosten voor elektriciteit en onderhoud, en bespaar je op antibiotica, kosten voor de veearts en op het weggooien van melk.

Gezondere koeien dankzij boxstrooisel uit de eigen mestkelder? Ontdek wat je daarvoor nodig hebt.