Oei.. dat klink gedurfd. Maar er is geen twijfel over mogelijk: natúúrlijk wil iedereen minder mestafzet en dus minder kosten! En ook al denkt u er misschien liever niet aan, mestafzet is op dit moment een actueel onderwerp. Dit komt doordat de mestvoorraden naar verwachting dit jaar niet zijn weg te werken en dat is een groot probleem voor u als veehouder.

Nat voorjaar

Het is misschien in deze extreem droge periode lastig voor te stellen, maar in tegenstelling tot mei en juni, was het begin van dit voorjaar behoorlijk nat. Hierdoor konden veehouders en loonwerkers destijds minder mest uitrijden. En dit is een probleem, omdat de mestvoorraden nu groter zijn, maar uitrijden nog maar tot eind augustus is toegestaan. En dit heeft grote gevolgen.

 Mestafzetprijzen lopen verder op

Verwacht wordt dat de komende jaren de mestafzetprijzen flink oplopen. Dat komt doordat er dit jaar al mestvoorraden overblijven. Mestafzet kost nu gemiddeld €23 per kuub en de verwachting is dat deze prijzen flink zullen oplopen.

Uitrijden van mest is weersafhankelijk en met de veranderende weersomstandigheden van afgelopen jaren, blijft dit een onzekere factor. Daar komt bij dat de mestafzetmarkten in het buitenland  onzeker zijn. De regels in Duitsland zijn strenger geworden en nieuwe markten aanwenden gaat nog moeizaam. Bovendien stagneert de mestverwerking binnen Nederland de laatste jaren. Dit komt voornamelijk door vertragende juridische procedures in de vergunningverlening voor nieuwe initiatieven en strengere eisen voor de mestverwerking.

Snel actie ondernemen

Al deze ontwikkelingen zijn een groot probleem voor u als veehouder. U heeft geen grip op nieuwe regels en bent afhankelijk van externe partijen die o.a. de prijzen bepalen. Pak de controle terug door zelf uw mestvoorraad verminderen. Hoe dan? Het antwoord is simpel: mestscheiden.

Het werkt als volgt: uw drijfmest gaat door de scheider en splitst zich in twee delen, dikke- en dunne fractie. De dunne fractie bevat nu een gehalveerd fosfaatgehalte en dit kunt u eenvoudig op eigen hectares uitrijden. De dikke fractie bereikt een hoger fosfaatgehalte. Wanneer u mest moet afvoeren op basis van fosfaat, kunt u hier een groot voordeel mee behalen. U bespaart aanzienlijk op afvoerkosten, omdat u nu minder kuubs hoeft af te voeren. Er hoeven immers minder vrachtwagens te rijden voor dezelfde hoeveelheid nutriënten. En dat klinkt als muziek in de oren.

Mestafzet

Mestscheiden met Keydollar

Oké, mestscheiden dus. “Waar moet ik op letten?”, zult u wel denken. Bij zo’n investering wilt u uiteraard waar voor uw geld. Geen half werk, maar een machine met hoge efficiëntie en lange levensduur. Onze Keydollar mestscheiders hebben de afgelopen jaren met hun prestaties bewezen de absolute koploper te zijn. Hoe dat kan? Voornamelijk door het unieke fijne filter en de gepatenteerde kunststoflaag op de vijzel. Hierdoor worden alle vaste deeltjes van de mest meegenomen, waarin de fosfaat zit. De scheider bereikt zo erg hoge resultaten op gebied van fosfaatgehalte. Ook zorgt het kunststof voor minder slijtage aan de vijzel.

We hebben verschillende typen mestscheiders die op hun beurt weer unieke eigenschappen hebben en geschikt zijn voor diverse soorten mest. We willen u graag op gang helpen bij uw zoektocht naar een geschikte mestscheider.

Wilt u weten wat mestscheiden voor u kan betekenen? En hoe u eenvoudig uw mestafzet kunt verminderen? Neem snel contact met ons op! Wij kunnen u vrijblijvend adviseren.