5 tips om hittestress bij je melkvee te voorkomen

Herkennen van hittestress:
Bij temperaturen boven de 20 graden kan je melkvee last krijgen van hittestress. Koeien krijgen veel sneller last van hittestress dan bijvoorbeeld de mens (een mens zweet 10x beter dan een koe). Ze kunnen dus veel minder snel hun hitte kwijt met hittestress tot gevolg. Vervelend voor jouw, je melkvee, de melkproductie en de gezondheid van het vee.
Je kunt hittestress herkennen aan de volgende symptomen:

  1. Je melkvee begint meer te drinken
  2. Je melkvee begint te hijgen en te zweten
  3. Veel speeksel
  4. Je melkvee blijft staan in de wei (zo kunnen ze beter hun warmte kwijt, maar is nadelig voor de melkproductie)

1): Voldoende water

Logische natuurlijk, maar hoeveel moeten ze drinken? Na een rondvraag bij onze specialisten komen wij uit op 40 liter + 4x de melkproductie! Zorg dus voor voldoende drinkplaatsen met voldoende water.

2: Geventileerde (koele) melkstal:

Koeien staan hier dicht op elkaar, dus warm wordt het altijd. Zorg daarom voor voldoende ventilatie dat werk namelijk ook het prettigst!

3: De siëstabeweiding:

Met deze hitte zoekt jouw melkvee graag de schaduw op. Is dit niet mogelijk doordat dat er geen schaduw aanwezig is, dan kun je ervoor kiezen om je melkvee ’s middags binnen te houden en op een koeler moment weer naar buiten te laten.

4: Het rantsoen

Bij hittestress verminderd de voeropname met 10 tot 12%. Pas je rantsoen hierop aan door wat meer energie bij te voeren.

5: Cool en droog ligbed

Zorg voor een ligbed met voldoende warmte afgifte, dus niet isolerend. Bio-Bedding/gescheiden mest is hier een goed voorbeeld van!

6: Extra tip!

Zorg ook dat jij (jij ja!) ook voldoende drinkt als je bijvoorbeeld aan het bemesten of kuilen bent!