Boer on Tour: Mts. Kooijmans

(Voor optimaal leesgemak kantel je telefoon!

Vader & Zoon Kooijmans

‘We zijn al lang fan van diepstrooiselboxen’. steekt Robin Kooijmans van wal. Samen met zijn vader Lammert runt hij de melkveehouderij in Oosterhesselen, Drenthe. In 1997 is de familie middels een bedrijfsverplaatsing vanuit de Twente naar Drenthe gekomen.

‘Voorheen hadden we rubbermatten, met daarop zaagsel’. vertelt Lammert. ‘Maar om de ligbox een beetje naar wens te krijgen, moesten we flink wat instrooien. Met het huidige energie gedoe liep dat op een gegeven moment flink in de kosten en dan ga je kijken naar alternatieven’.

‘Daarnaast hadden we soms wat last van dikke knieën bij het vee door de rubbermatten. Toen hebben we de keuze gemaakt om over te stappen op diepstrooiselboxen. Onze voorkeur gaat uit naar zand, dat is het beste wat je het melkvee kunt geven. Echter, je systemen worden daar niet echt blij van. Dan is onze optiek gescheiden mest de gulden middenweg. Zowel qua kosten als comfort’. verteld Robin.

‘Via internet zijn we bij jullie 90 dagen demo gekomen, en hebben toen een referentiebezoek gedaan. We waren zeer onder de indruk van hoe mooi die koeien in de boxen lagen en hoe droog het strooisel was. Toen hebben we direct besloten het hele ‘swikje’ in één keer aan te schaffen’. Lacht Lammert

‘We hadden alleen het probleem dat ons mixgat wat nauw is, dus elke keer als we gingen mixen moest de pomp van de scheider eruit. Als je niet goed mixt, dan gaat de capaciteit namelijk wat naar beneden. Affijn, het eruit halen van de pomp, daar wordt je op een gegeven moment helemaal flauw van, dus toen hebben we toch maar besloten om er een elektrische mestmixer in te doen. Werkt wel zo makkelijk!’

‘De koeien hebben een mooi ligbed, en we kunnen kosten besparen, dus al met al zijn we zeker tevreden. voegt Lammert er nog aan toe.

Wilt u meer informatie over het scheiden van mest met een Keydollar mestscheider?

Bel 0514 593 561 en informeer naar de 90 dagen demo!