Boer on Tour: Paul Bollen
Rijdend door de maisvelden van Dalen verschijnt er een nieuwe melkveestal aan de horizon.
Wanneer wij het erf oprijden zien we al enkele personen zich richting de kantine bewegen. ‘Koffie?’ vraagt Paul als wij de kantine binnen stappen.
Melkveehouder Paul heeft zich enkele weken geleden aangemeld voor de ‘Keydollar AGRI XL 90 dagen demo’ actie.
Inmiddels draait de Keydollar AGRI XL nu twee weken op deze in 2017 gerealiseerde melkveehouderij die ruimte biedt voor 200 stuks melkvee. ‘We melken nu zo’n 120 stuks melkvee, dus er is nog ruimte voor groei’, vertelt Paul.
De afgelopen jaren heeft deze melkveehouder vele soorten types boxstrooisel gebruikt en onderzocht. ‘In het verleden gebruikten wij kalk-water-stro in de boxen’. ‘Spaans gehamerd stro’ voegt zijn oom, die inmiddels ook is aangeschoven, er aan toe. De boxen werden hiermee zuinig ingestrooid maar dit koste jaarlijks toch al snel €10.000. Doordat er zuinig werd ingestrooid lagen de koeien niet optimaal in de boxen. De kont hing niet over de afscheiding en daardoor mesten ze in de box in plaats van op de roosters. De boxen dan schoon houden is een erg fysieke klus! Niet alleen dat; de koeien wisten het kalk-water-stro er toch op één of andere manier altijd weer uit te gooien tijdens het nestelen. De mestschuifrobot kreeg het niet door de roosters die daardoor verstopten. ‘Net zo’n emissiearme vloer!’ horen wij lachend vanaf het hoofd van de tafel.
Toen kalk-water-stro (Spaans gehamerd!) niet bleek te werken hebben wij de overstap naar het goedkoopste zaagsel gemaakt. Het probleem hiermee was dat je nooit wist wat je kreeg. Het hing er maar net van af welk soort hout er op dat moment voorradig was. Ook dit type boxstrooisel werd er door de koeien uitgegooid. Vervolgens hebben we de overstap gemaakt naar vlas. Hierin lagen de koeien een stuk beter, maar naast een lekker ligbed bleek dit ook een lekkere snack te zijn voor het melkvee. Wanneer er veel wind stond droogde het vlas uit en waaide vervolgens weg. We hadden op dat moment veel werk van het onderhouden, vullen en schoonmaken van de ligboxen.
‘Ook hebben we eens een kijkje genomen bij een melkveehouder die zand gebruikte als boxstrooisel’. De koeien lagen hier erg mooi in, maar toen we vervolgens hoorden wat voor slijtage het aan mixers en pompen veroorzaakt besloten we al snel dat dit ook niet de beste optie was’, lacht Paul.
Paul: ‘Via Facebook ben ik terecht gekomen bij Drijfmesttechniek.nl en vervolgens heb ik mij al snel opgegeven voor de ’90 Dagen Demo’. Het mooie aan deze actie vind ik dat de machine 90 dagen op mijn bedrijf draait. Een demo van één of twee dagen is leuk, maar je weet pas echt of het voor jou en je bedrijf werkt als je het langere tijd kunt proberen. Tot nu toe ben ik enthousiast. Het celgetal is inmiddels met 40 punten gedaald! Voorheen was ons grote probleem de uitloop van de strooiseltypes maar de gescheiden mest blijft mooi liggen en fysiek is dit veel beter te onderhouden dan voorheen. Ook hoef ik voor gescheiden mest geen loonwerker in te huren heb ik nu zoveel strooisel tot mijn beschikking als ik zelf wil. ‘Eigen baas!’ voegt hij hieraan toe.
Inmiddels zitten we nu in week twee van de opbouwfase van de ligbox. Het duurt tussen de 30 en 40 dagen voordat het boxstrooisel de ideale hoogte bereikt. ‘Je wilt de boxen het liefst zo snel mogelijk vol hebben, maar we moeten geduld hebben’ oppert Paul. ‘Het is leuk om te zien hoe de koeien er op reageren. Na het instrooien zoeken ze het liefst een box die al even wat gedroogd heeft. We zien al dat ze er graag in liggen.
De komende week zal het weer omslaan dus we gaan zien hoe het zich dat ontwikkeld.
Redactie: De 90 dagen zijn inmiddels verlopen, maar de mestscheider blijft bij Paul Bollen op het erf staan om hoogwaardig boxstrooisel te blijven produceren voor deze melkveehouder! Een geslaagde klus.
Wil je meer weten over de kracht van onze mestscheiders? KLIK HIER!