In gesprek met Marcel van den Berkmortel
Voor deze BOER ON TOUR gaat de reis zuidwaarts richting Sint Oedenrode waar we een bezoek mogen brengen aan de gesloten varkenshouderij van de familie van den Berkmortel. Sinds enkele jaren houdt een Stallkamp mixer de mest hier homogeen en het is tijd om eens poolshoogte te gaan nemen. ‘Een gesloten bedrijf, wat zou dat nu eens betekenen?’, vragen wij ons af.
Eenmaal aangekomen worden we hartelijk ontvangen door Marcel en Doreen van den Berkmortel in de ruim ingerichte spreekkamer. Dat we hier met gepassioneerde veehouders te maken hebben blijkt meteen. ‘Op deze locatie organiseren we spreekavonden, doen scholieren opdrachten om meer over de sector te leren, geven we boerderij tours, worden biggetjes geknuffeld, komen schoolreisjes langs en organiseren we het weekend van het big, waar we zo’n 5000 man ontvangen die we het hele reilen en zeilen van ons vak laten zien’. steekt Marcel van wal.
Er worden vele dingen gezegd over onze sector, maar wij vinden het belangrijk dat we mensen een eerlijk inkijkje kunnen geven in waar hun vlees eigenlijk vandaan komt. Mensen hebben na het zien van ons bedrijf een positief beeld van onze sector. Zo dragen wij ons steentje bij‘. vertelt Marcel.
‘We hebben hier een gesloten bedrijf, wat inhoudt dat de biggen hier zowel gefokt als gemest worden. Dit is door de jaren heen zo gegroeid omdat er diverse locaties rondom vrijkwamen. Dit heeft een positief effect op de biggen, de transportduur is heel kort en mochten er problemen ontstaan dan kunnen wij het traject direct aanpassen waar nodig is aangezien alles binnen het bedrijf gebeurt. Dat is het grote voordeel van een gesloten bedrijf’. stelt hij.
Marcel wijst de locaties die het gesloten bedrijf vormen aan
Op de vraag hoe de elektrische mixer hier in de put is beland is het antwoord helder:
‘We hebben hier enkele jaren geleden een nieuwe stal gebouwd. Onder de centrale gang is toen een mestkelder gerealiseerd waar alle mest van de verschillende afdelingen in terecht komt. We laten hier onze mest scheiden om de dikke fractie vervolgens af te zetten naar Frankrijk, de dunne fractie rijden we uit over grond bij ons in de omgeving’.
Verstopt in de kelder zit de Stallkamp mixer
‘Voorheen was het scheiden van de mest hier nogal een probleem. Alleen de dunne mest werd naar de mestscheider gezogen, dan sta je enkele uren te scheiden en dan liggen er nog maar vijf kruiwagens vaste mest op de grond. Om de mest los te krijgen verpompten we de dunne mest de andere kant de kelder weer in. Samen met een hogedrukspuit en blowers mengden we de mest zo goed en slecht als mogelijk was’.
Toen attendeerde onze werknemer, die voorheen actief was in de melkveehouderij, mij erop dat ze in die tak al van dit soort mixers gebruiken en zo ben ik met jullie product in contact gekomen. Onze collega zei; met zo’n mixer in de put heb je nooit een probleem en dat is ook gebleken! Er kan nu direct worden begonnen met het scheiden van de mest.
Een kijkje in de keuken waar het voer voor de varkens wordt bereid
Meer weten over de varkenshouderij van de familie van den Berkmortel? Neem een kijkje op hun website www.berkmortel.eu
In ons assortiment vind je een ruim aanbod elektrische mixers, mixers op steekwagens en mestscheiders die uitermate geschikt zijn in de varkensmest. Bekijk ze op onze website: www.drijfmesttechniek.nl/varkens/
Liever telefonisch contact? Bel nu 0514 593 561 of vul het onderstaande contactformulier in.
Gemixt en on-gemixt naast elkaar!