De 5 meest gestelde vragen over Bio-Bedding

Het animo voor Bio-Bedding (gescheiden mest) blijft maar groeien onder de Nederlandse melkveehouders en in het buitenland. We zien dat sommige melkveehouders nog twijfelen en met vragen zitten. We hebben de vijf meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet!

Hoe zit het met de bacteriegroei in gescheiden mest?

Wij raden onze klanten altijd aan om één á twee keer per week een verse laag Bio-Bedding in te strooien. Onze scheiders produceren een product met een drogestof percentage oplopend tot 39%. Dit droogt na instrooien binnen no-time naar 70%. Door één á twee keer per week een verse laag in te strooien voorkom je bacteriegroei. Want hoe sneller het droog is hoe kleiner de kans is op bacterieontwikkeling. Wanneer er in één keer een grote hoeveelheid wordt ingestrooid verhoogt dit de kans op bacteriegroei, omdat de temperatuur oploopt wanneer het product niet kan drogen . Een ander bijkomend voordeel van Bio-Bedding zijn de bedrijfseigen bacteriën die op elke melkveehouderij verschillen. Strooien met eigen product verkleint juist de kans op risico’s. Bij aangekochte strooiseltypes kun je nooit 100% weten welke bacteriën je binnenhaalt, dit weet je met Bio-Bedding wel.

Conclusie:
Door dunne laagjes op te bouwen en het ligbed dagelijks langs te lopen om het te egaliseren voorkom je bacteriegroei, broei en creëer je een optimaal ligbed voor het melkvee.

Wat gebeurt er met mijn celgetal als ik gescheiden mest ga gebruiken als boxstrooisel?

Vuistregel is: Hoe beter de uiergezondheid hoe lager het celgetal.  De algehele gezondheid van het vee is verbonden aan vele factoren. Van nutriënt inname tot het melkproces. Centraal staat toch de algehele hygiëne van het vee en het proces daaromheen. Een goede ligbox is hierbij een sleutel tot succes. Wanneer de ligbox een ruwe of stugge ondergrond heeft zal de uier meermaals per dag
in de knel komen, waardoor de kans op beschadigingen en infecties toeneemt.
Zaken als infecties of beschadigingen kosten de koe veel energie. Deze  energie steek  je liever in de melkproductie.

Bio-Bedding of gescheiden mest is een zacht product met genoeg veerkracht. Het product wordt vaak ververst om er voor te zorgen dat het melkvee geen negatieve effecten ondervindt ten op zichte van liggen in de wei.

De gemiddelde Nederlandse koe heeft een celgetal dat varieert tussen de 100.000 en 300.000 waar <100.000 het ultieme streven is. Een koe met een celgetal van 200.000 kost één kilo melk per dag en een koe met een celgetal van 300.000 kost 1,5 kilo melk per koe per dag als vuistregel. Dit onder controle hebben levert dus direct geld op.Conclusie:
Een zachte en vaak ververste ondergrond van Bio-Bedding draagt bij aan het voorkomen van uierproblemen en zal dus bijdragen aan de algehele gezondheid en melkproductie.

Moet ik kalk instrooien bij het gebruik van gescheiden mest?

Kalk is van oudsher een gebruikelijke toevoeging aan het boxstrooisel. Bij gescheiden mest ligt dit even anders.

Dit komt omdat gescheiden mest  een pH waarde van 6,5 heeft en dus een licht zuur product is. Kalk is daarentegen een basisch product met een gemiddelde pH waarde van 12.0. Mest heeft een bufferende werking wat inhoudt dat het een neutraliserende werking op de zuurtegraad heeft, waardoor het niet boven een zuurtegraad van 7.0 (neutraal) kan komen. Bacteriën groeien het liefst bij een zuurtegraad van 7.0. Kalk instrooien is dus niet nodig. Daarnaast heeft kalk ook een vocht onttrekkende werking die weer schadelijk kan zijn voor de uiergezondheid. Door uitdroging ontstaan er kloven in de uier/spenen waarin bacteriën makkelijk kunnen nestelen.

Wij adviseren onze klanten ook altijd om de ligbox als een helling op te bouwen. Hierdoor ligt de ‘achterkant’ van de koe over de rand en word de kans op box bemesting geminimaliseerd.

Conclusie:
Bij het juist gebruiken van gescheiden mest in de boxen is het instrooien van kalk overbodig.

En als ik na het uitrijden niet meer genoeg mest heb, wat dan?

Eén kuub rundveemest bestaat voor 25% uit droge fractie (boxstrooisel). Een koe produceert gemiddeld  75 liter drijfmest per dag. Dit is dus per koe 75 liter drijfmest x 0.25% = 18 liter per dag aan boxstrooisel. Uitgaande van 100 stuks melkvee wordt er dus 1,8 kuub boxstrooisel per dag geproduceerd door het melkvee.  We adviseren onze klanten om per instrooironde 60 liter per box te rekenen wat neerkomt op 6 kuub per instrooironde.  Strikt genomen is er dus altijd genoeg strooisel voorhanden.

Conclusie:
Komen je koeien zomerdag buiten? Dan adviseren wij om de kelder niet helemaal leeg te rijden. Staat het melkvee voornamelijk binnen dan hoeft dat in principe niet.

Wat kost een mestscheider?

Wij vertellen je liever eerst wat het je oplevert! Naast optimaal koe comfort, diergezondheid en de positieve bijdrage aan de melkproductie heeft Bio-Bedding nog één groot voordeel: het is veel goedkoper dan klassieke strooiseltypes. Met een gemiddelde jaarlijkse kostprijs van €40 tot €70 per box per jaar (inclusief alles!). Door de relatief goedkope en overvloedige beschikbaarheid op het bedrijf kun je de ligboxen zo vol strooien als je wilt! Onze kleinste installatie kan worden aangelegd voor €19.000, de meest uitgebreide voor rond de €40.000.

Bij Drijfmesttechniek.nl kun je ook kiezen voor het leasen van een mestscheider. Zo kun je direct beginnen met scheiden zonder een investering te doen. Ook staan onze mestscheiders op de JOLA-subsidie lijst onder de noemer; Bio-Bed

Conclusie:
Er is geen reden om niet over te stappen op een Bio-Bedding!

De service van Drijfmesttechniek.nl

Drijfmesttechniek bestaat uit een team gedreven specialisten! Wij leveren een totaalpakket van advies, montage en service.

Zo kun je 90 dagen een mestscheider op demo nemen (informeer naar de voorwaarden) en organiseren wij graag een referentiebezoek om je te overtuigen van de werking van Bio-Bedding binnen de melkveehouderij!

Bel nu naar 0514593561 of download gratis onze folders op onze website!