“Waar denkt u dat mijn koeien op liggen?”, vroeg melkveehouder Van Veen destijds aan bezoekers van zijn open dag. “Zand? Aarde?”, werd er gegokt. De bezoekers keken even vreemd op toen de melkveehouder vertelde dat het om mest ging. Gescheiden mest. En niet alleen Van Veen maakte de keus om zijn mest te scheiden. Ook dhr. Slingerland hakte de knoop door en met hen nog veel meer veehouders. Slingerland: “Van mest heb je altijd genoeg. Je kunt maar raak strooien”.

In de serrestal van melkveehouder Van Veen in Bodegraven liggen de koeien gerieflijk op een bed van dikke fractie. Van Veen heeft 70 melkkoeien en zo’n 100 boxen. Met zijn twee melkrobots en veel ruimte in de stal heeft hij zijn bedrijf perfect onder controle.

Eén keer per week strooit hij opnieuw in en de dag ervoor zet hij zijn Dry Bed mestscheider aan. “Je hebt er bijna geen omkijken naar. Eén druk op de knop en de volgende dag ligt er een grote bult boxstrooisel. Natuurlijk is er wel eens wat, klein onderhoud of het vernieuwen van vetpatronen, maar echt grote problemen zijn nog niet voorgekomen”.

De keuze om mest te scheiden heeft Van Veen goed afgewogen. Met de bouw van zijn serrestal had hij de mogelijkheid om alles goed op elkaar af te stemmen. De keuze om mest te scheiden is hem goed bevallen. “Mijn koeien zijn er op alle fronten op vooruit gegaan. Ik heb geen klauwproblemen meer en de koeien zijn schoner”.

Knop omzetten

Dhr. Slingerland uit Berkenwoude was niet direct overtuigd van gescheiden mest als boxstrooisel. “De knop moest eerst even om, dat je koeien op mest liggen”, vertelt de melkveehouder. Toen hij naar een alternatief boxstrooisel zocht, omdat de zaagselkosten best hoog opliepen, kwam hij toch uit bij mestscheiden.

Dit had hij nooit overwogen als hij geen bezoek aan collega-boeren had gebracht die er al een aantal jaren mee werkten. Met hun positieve ervaringen in het achterhoofd en in de zomer op het bedrijf een aantal koeien met klepsila-besmetting, had Slingerland al snel de beslissing genomen.

Je hebt er geen werk van

Sinds maart 2017 draait de mestscheider op zijn erf. Het moment dat hij de boxen vult, heeft hij in eigen hand. “Het werkt enorm prettig zelf de volledige controle te hebben. Een dag voor het instrooien zetten we de scheider aan en dan kunnen we de volgende dag in een half uurtje de boxen vullen. Je hebt er geen werk van”, vertelt hij enthousiast. “En een groot voordeel is dat je dik kunt instrooien. De koeien liggen er prachtig op, je zou er toch zo naast gaan liggen?”