Vakantieoverdenkingen

De vakantieverdenkingen van Edze Westra vanuit Kirgizstan

Voor de meesten zit de vakantieperiode er weer op als u dit leest. Natuurlijk hopen we nog op een mooie nazomer, een nazomer ook waarin we allemaal weer energie hebben opgedaan en vol zitten met nieuwe ideeën. Althans, zo vergaat dat mij altijd.

In de vakantie heb ik altijd even lekker de tijd om alle zaken van de afgelopen periode te overdenken, mijn vakantiebestemming was daar bij uitstek geschikt voor. Ik was in Kirgistan (niet direct heel bekend, maar het ligt vlak boven China). Een land van nomaden met heel veel veeteelt. Dat is eigenlijk het enige waar ze van bestaan. En daar zijn ze trots op. Want, zoals vele lokale mensen ons vertelden, een land is trots op datgene wat hen groot heeft gemaakt.

En juist als je dat soort zaken hoort ga je nadenken. Nederland is mede groot geworden door de combinatie van landbouw en handel. En nog steeds is het een belangrijke pijler onder onze economie. Zijn we hier dan met z’n allen niet meer trots op? Het gevoel wat in de sector overheerst is dat ‘de burger niet meer trots is op onze boeren’ en dat ‘zo’n grote landbouw export niet bij ons kleine landje past’. Er word zelfs zo over geschreven, ook in onze eigen agrarische pers. Maar praten we onszelf niet iets aan wat er helemaal niet is?

Als er ergens in de wereld een vreselijke aanslag word gepleegd duikelen de politici over mekaar heen om te roepen ‘dat we ons niet bang laten maken’. En dat helpt, laten we eerlijk zijn. Samen kracht uitstralen helpt. Maar als er weer een of andere ‘Vega groep’ een rare actie uithaalt springt de pers er bovenop, en roepen we met z’n allen dat de sector moet veranderen en een snelle ‘transitie’ moet ondergaan. Worden wij hier dan wel bang van? En is dat goed?

Kritische geluiden van een enkeling om je heen mag je best iets mee doen, mag je best meenemen. Het maakt je sector sterker, en je persoonlijkheid ook. Maar laten we alsjeblieft wel gewoon doorgaan met wat we deden, met nog meer energie als dat we al hadden en laten we glimlachen naar de beroepszeikers die onze trots proberen te krenken. Kom op zeg, we werken in een van de mooiste sectoren van het land, we mogen trots zijn op wat we bereikt hebben en nog gaan bereiken!

Edze.