koecomfort boxbedekking

Zo herken je een koe die haar box niet fijn vindt

Liggen jouw koeien met het achterlijf buiten de box? Of hebben ze geregeld uierontstekingen? Dan kan het zijn dat de koe probeert te zeggen dat ze de bedekking van haar box niet fijn vindt.

We hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat koeien soms eigenwijze dieren kunnen zijn. En natuurlijk is dat ook het fijne van de koe: ze heeft haar mening en laat die ook duidelijk merken.

De koe bedenkt zelf wel een oplossing

Neem nou de bedekking van de box als voorbeeld. Als die de koe niet bevalt, dan zal de koe daar zelf een oplossing voor bedenken. Want zo zijn koeien. Kan de koe bijvoorbeeld niet goed gaan liggen – bijvoorbeeld de box bedekking niet comfortabel is – dan zie je dat sommige koeien gewoon buiten de box gaan liggen.

Andersom gebeurt ook. Soms kunnen koeien moeilijk opstaan en blijven ze meer liggen dan de bedoeling is. Het risico hiervan is dat de koe liggend haar behoefte gaat doen, wat kan resulteren in mest in de box waardoor onhygiënische toestanden ontstaan.

De oplossing: kijk kritisch naar de bedekking

Merk je dat de koeien liever op de roosters gaan liggen dan in hun box? Of dat de veearts net zo vaak langskomt als de postbode? Kijk dan eens kritisch naar de bedekking van de stal.

De ideale bedekking is stroef en veert het liefst een stukje mee als je erover heenloopt. Dit is de reden waarom bijvoorbeeld noppenmatten steeds minder vaak worden gebruikt. Ze zijn weliswaar goedkoop, maar vallen veel duurder uit omdat je regelmatig melk moet weggooien.

Ook belangrijk is dat boxbedekking stroef blijft als het nat wordt. Zand – om maar een voorbeeld te noemen – wordt spekglad als het zich met vocht vermengt, en is dus eigenlijk vragen om problemen.

Een betere oplossing is boxstrooisel. En met boxstrooisel op basis van biobedding, heb je altijd voldoende strooisel voorhanden om de koe een fijne stal te bieden.